Om det där med macrofoto

Ibland frågar folk hur jag gör när jag fotograferar macro. Det är inte helt enkelt att förklara men jag ska göra ett försök. Det hela bygger på att jag har en liten släde som jag sätter kameran på. Släden sitter på en rejäl järnklump som jag oftast spänner fast med en tving i skrivbordet så den blir extra stadig. Sen är det bara att vrida fram lagom mycket i taget. Kameran sätter jag på flera exponeringar i följd.. med 10 s mellan varje bild så allt hinner stabiliseras mellan varje bild. Oftast en slutartid på ca 1-2 sekunder.
Hur mycket ska man vrida fram då? Jag använder en tumstock som jag plåtar lite snett – då ser du hur långt du ska fram. kanske 1 mm eller mindre mellan varje bild.

Själva uppsättningen kan se ut såhär:

Men den som jag oftast använder nu är den här:

För tillfället är det en Nikon D5300 med ett gammalt analogt Carl Zeiss 28 mm f/2.8 fast objektiv utan massa lull lull på som jag vänt bak och fram med en ring som fästs i filtergängan. Det ger en rejäl förstoring och oftast behöver jag inte mer än så. I fallet med bladlössen fick jag använda ett par mellanringar för att få något vettigt utseende på dem.

Här gick det åt mellanringar. tre generationer bladlöss

Det är distansringar och man kan ha en eller flera.

Sedan sammanfogning i photoshop för min del.