De där räkneuppgifterna…

Har du xå drabbats nån gång. Ja, det är väl klart du har. Facebook svämmar över och det är samma upplägg på varenda en. Det ser bedrägligt enkelt ut och det är nästan omöjligt att se dem utan att hjärnan snurrar igång.

Sen ser du alla som svarat under bilden. Det finns inte två svar som är lika – redan där borde du ha insett att det där inte var så enkelt.. Jag tänkte visa upplägget och var det är meningen att du ska göra bort dig.

Vi kan väl börja med en rätt vanlig såhär i påsktider – notera att det du ska räkna alltid är brusigt och skitsvårt att se.

Så här brukar det se ut

Okej.. det här är enkelt – det fixar jag i ett nafs. Du ser ju direkt att häxa på kvast med pippi blir 15 per styck. Nästa rad – tre fåglar =21 gör att varje fågel blir 7.
Sen är det tre kvastar som blir 12 – skitenkelt kvast=4. Ok.. så Om fågel o kvast = 11 tillsammans, ja då är häxa alltså 4.

Det här blir för lätt. Sista raden då. Kvast + häxa x pippi = ? hmmm låt se här nu 4+4×7=jaåå 32 blir det ju…Glad i hågen ger du ditt svar och får veta att det är ”felfelfelfel… titta närmare får du se”

Insikten

Du har alltså gått på en nit. Så du zoomar in och ser att jomen visst. det är du dubbla kvastar på tredje raden och och dubbla fåglar på sista raden.
Du räknar igen och får nu ordning på talen.
fågel=7 : kvast = 3 : häxa = 5

Det är nu en hel värld av tolkningar kommer öppnas för dina ögon. För plötsligt gäller inga matematiska regler längre. Du kan få veta att två fåglar som sitter bredvid varandra alltid måste räknas som 2(fågel) det vill säga (7+7) fast när du tittar på bilden så ser du banne mig inga parenteser.
Jag tittar på bilden och ser följande
kvast + häxa x fågel + fågel
3 + 5 x 7 + 7 =
inte alla mins att man alltid räknar gånger först
7×5=35
kvar är en kvast å en fågel
35 + 3 + 7 = 45
Självklart kommer du få svaret att det är fel eftersom den som lade ut den räknar de två fåglarna som en parentes och därmed ska det vara 3 + 5 x ( 7 + 7 ) för det berättade lekledaren som själv hade skrivit fel svar hos någon annan och då fått reda på vad rätt svar ska vara… Så det är alltid bäst att räkna själv och titta noga.

Tänk om bilderna såg ut såhär – då hade man ju en chans i alla fall 🙂