Byggt en butik

Morgedal från Norwool är en lusekofta av 100% norsk ull

Webbutik och sökordsoroptimering.

Över helgerna innan 2018 byggde jag en webbutik och börjat med dess sökordsoptimering.
Totalt kan man väl säga att jag nu tillverkat två butiker med systemet woo comerse. Och jag har börjat fatta hur det funkar så smått med Norwool och deras lusekoftor och stickade tröjor. Nu är det bara att trimma in alla sökorden och sedan intresserat se på när antalet besökare växer.

Stickade tröjor från Norwool.

Morgedal från Norwool är en lusekofta av 100% norsk ull
Morgedal – norsk lusekofta från Norwool

Så, för den som är sugen på en underbar lusekofta eller en fantastiskt skön stickad tröja av norsk ull får jag rekommendera att ni handlar av Mogens och Margareta på företaget Norwool sweaters. Förutom att stödja nordiskt hantverk är det ju ett ganska miljösmart klädesplagg. Du hittar deras koftor på www.norwool.com

Speciell norsk ull.

Tydligen är det så att just norska tröjor är väldigt speciella. Dels beroende på ullen och dels har det med själva hantverket att göra.

Den norska ullen är speciell, den hårda vintern och den de starka iskalla vindarna har medfört att de norska fåren har utvecklat en kraftigare ull. Den norska fårstammens ull gör Norwools tröjor och lusekoftor mer motståndskraftiga mot kyla och smuts än plagg stickade av ull från andra raser.

Bara på Island och Färöarna finns det ull av liknande kvalitet. I Norge har man sedan flera hundra år av traditionsrikt hantverk stickat tröjor, mössor och lusekoftor av sådan ull.

Flera hundra år av lusekoftor.

Lusekoftan härstammar från en stickad tröja som används i den manliga folkdräkten i Valle, Setesdalen i Aust-Agder fylke i Norge. Den är dokumenterad tillbaka till 1848. Exakt hur mönstret uppkom är inte bevisat men är förmodligen inspirerad av de tidiga så kallade nattröjorna som var stickade i silke. Dessa nattröjor användes som underplagg och ansågs mycket exklusiva. De var mönsterstickade och mönstret, som ofta bestod av så kallade åttebladrosor, stickades med aviga maskor på en slätstickad botten.