Att köpa tavlor

En guide till dig som vill köpa tavlor.

Att köpa tavla eller fotokonst och bli nöjd

Tavlor och fotokonst med enormt utbud kan göra det svårt att hitta rätt. Det blir svårt att se skogen för alla träd.

Det här är en webbutik där du kan köpa tavlor och väggprydnader med fotorealistisk konst. Tavlor Online har fotokonst för dig!

När du bestämt dig för att köpa tavlor borde det egentligen inte vara så svårt att hitta rätt. Dessvärre är utbudet av väggprydnader nästintill förödande stort och liksom antalet butiker samtidigt som de flesta butiker är otroligt likriktade. Därför kan det vara svårt att hitta rätt och känna sig nöjd efter inköpet.

Hitta din stil och därmed de bilder som passar dig

Köpa tavlor
Att köpa tavlor kan ta sin rundliga tid

Att köpa en tavla som passar din egen stil kan snabbt bli en övermäktig uppgift. För en del är det enkelt – de vet exakt vad de är ute efter. Men om du inte vet det, hur ska du göra då?

Det svåra är att hitta det där som blir ditt eget, det som inte är streamline utan har någon form av själ. Att hänga upp en ”Carpe Diem” tavla i vardagsrummet känns inte direkt nyskapande, och shabby chick är väl inte heller riktigt up to date.

Trender som kommer.

Istället kommer nu återbruket, miljötänkande – beige och grått alltså en mer sansad färgskala. Äkta trä både som byggmetod och inredningsdetalj vinner allt mer mark tillsammans med mer och mer växter. Våra väggar kommer nu alltså prydas med abstrakta färgfält, gärna i riktigt stora format, små svartvita linjeteckningar, svartvita, sepiafärgade eller pastellbleka foton och texttavlor. Vi köper tavlor med repetitiva objekt – till exempel ett foto på en tegelvägg i ram, grundmålade målardukar, skog och blommor. Något som dessutom ”hänger” sig kvar är tavelväggar där allt från tre till trettio tavlor i olika form och storlek samsas om utrymmet.

Att söka din egen stil

Det finns då många sorters tavlor. Det kan till exempel vara målad konst, akvarell, akryl eller olja, kanske kombinerat med iturivna delar av tidningar eller foton – i form av collage. Du kanske söker efter fotokonst, grafik, gravyr eller en blandning av många olika tekniker.

Om du vill köpa traditionell konst.

Några kan omöjligt tänka sig att köpa tavlor online utan går till exempel till konsthallar och gallerier för att hitta den perfekta konsten. Och om du alltså tänker köpa traditionell konst – sådan som skapats med pensel och duk, akryl, ritstift, eller akvarell – funkar nätet ganska dåligt. Vill du ha sådan konst är det nästan alltid bäst att gå till ett galleri och titta på de tänkta tavlorna. Penseldrag får så mycket mer liv beroende på betraktningsvinkel och belysning. Ett sådant konstverk blir aldrig riktigt bra på en skärm – tyvärr.

Tavlan som ett smycke på din vägg.

Skaror vallfärdar emellertid till enorma varuhus där mainstreambilder tryckta på tunnast tänkbara papper bjuds ut till försäljning till priset av en plastram. Somliga gör exempelvis potatistryck direkt på väggen och ritar en ram runt det på frihand. Andra klipper ut en bit tapet i avvikande färg, ramar in den och känner sig nästan oanständigt nöjda över sin insats. Frågan är då om det kommer att kännas som ett smycke till din vägg?

Att fundera över innan du köper din tavla.

Om du vill ha något mer än exemplet ovan, finns det naturligtvis flera olika aspekter att fundera över. Var ska din tavla hänga? Till exempel köket, vardagsrummet, hallen, sovrummet, matrummet eller barnrummet? Det du vill ska pryda din vägg ska alltså kännas rätt och vara anpassad till rummet. Kanske är det till kontoret, väntrummet eller ute i en tillverkningshall bilden ska finnas? Vet du vilken storlek du vill ha på den tavla du köper? Annars kan du tjyvkika på tipsen längst ner.

Att köpa fotografiska tavlor online.

De tavlor som fungerar bäst online är därmed fotokonst. Att köpa en sån tavla, om du känner dig hyfsat trygg online, är en ganska enkel sak. Antingen du vill hitta något specifikt motiv eller bara generell konst så finns ju sökmotorerna där och förser dig med en ganska bra blandning mellan annonserande försäljare och sådana som inte är annonser. Du hittade ju hit och det här är en webbutik där du kan köpa tavlor och väggprydnader med fotorealistisk konst. Tavlor Online har fotokonst för dig – det finns något för alla!

Tips

Storlekstips inför ditt köp av tavlor.

Att se hur stor en tavla ska vara för att bli perfekt kan vara svårt. Antag till exempel att du ska ha en tavla som är tänkt att betraktas från soffan. Be en vän att hålla ett a4 papper på olika avstånd från väggen så att du kan se hur mycket av väggen som behöver täckas. Därmed är det bara att mäta.

Färgtips.

Om du har en skrivare så spara ner en tavla och skriv ut den. Hos Tavlor Online är alla filer märkta med kopieringsskydd men färgerna är exakt samma som hos den tavla du får vid köp. Du kan alltså skriva ut bilden, nåla upp den på väggen och se hur det kommer passa.

Bonustips för miljösmarta

Istället för att köpa nya ramar – gå till en loppis och köp en ram. Det finns i alla storlekar och former. Ibland hittar du både ram och konst som passar dig och då är ju saken redan klar. Om konsten inte passar är det ju bara att lämna kvar den på loppisen och ta med ramen hem för användning.