Ännu mera macro

När man gett sig in i den här världen är det inte lätt att hitta ut.
För egen del blir det lätt att det uppstår en önskan om att jämföra med andras alster eller försöka se hur de byggt upp sina bilder. Jag vill ju xå ha knivskarpa ögon där varje facett i en insekts öga framträder  kristallklart.

Då får man börja från början och se var problemen finns. Närmast motivet sitter objektivet och där kan jag minska mängden ströljus genom att ta ett gammalt objektivlock och göra hål.. För stort hål.. fram med eltejp och vips blev det lite bättre.

Nästa steg, vibrationerna, hmm. Slutartiden? Spegeln? inget händer. Motivets underlag?
Jag provar att sätta en dämpning i form av en gummicord runt motivets ”hiss” och genast blev det någon liten skillnad.

Så ljuset. Ett gammalt fotopapper till en bläckstråleskrivare får bli reflektor i en välvd båge bakom motivet. Jag viker, klipper och tejpar, eltejp, eltejp, eltejp, och ta mig tusan.. ännu lite skarpare blir det.

Nedanstående bild är fotograferad med följande:
Nikon D5300 – Gammalt analogt Nikkor 35mm F/2.0 vänt bakofram med en Nikon 27.5mm distansring.  Kameran monterades på en Velbon super mag slider som jag vred fram med 0,5 mm per bild
Inställningar 3 s – F/16 – fokus inställt på oändligt
Belysning: en difuserad 10W LED-lampa riktad mot motivet, bakom motivet en välvd reflektor av vitt fotopapper. De 8 bilderna sattes samman i Photoshop.

Citronfjäril
Detalj av föregående bild, öga och antenn
Ännu ett utsnitt av första bilden, denna under ögat.